Alertă în România: Încă două cazuri suspecte de hepatită misterioasă. Fetița de 5 ani, confirmată cu boala, ar putea avea nevoie de transplant hepatic

Alertă în România: Încă două cazuri suspecte de hepatită misterioasă. Fetița de 5 ani, confirmată cu boala, ar putea avea nevoie de transplant hepatic
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 28/04/2022, 13:23
Actualizat: 28/04/2022, 13:54

Încă două cazuri suspectate de hepatită misterioasă sunt analizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Este vorba despre un copil de 8 luni și unul de 10 ani, care nu sunt din București. Între timp, fetița de 5 ani, confirmată deja cu boala, ar putea avea nevoie de transplant hepatic.

Analizele celor doi copii din România, suspectați de hepatita misterioasă, vor fi făcute la Direcția de Sănătate Publică București. Inspectorii sanitari vor să afle dacă este vorba despre adenovirus sau anticorpi de COVID-19, cum au fost depistați la fetița de 5 ani de la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Este vorba despre doi copii, aflați în grija medicilor. Minorii nu sunt din București și au 8 luni, respectiv 10 ani.

Informația a fost confirmată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În ce privește starea fetei de 5 ani, aceasta este stabilă, dar medicii sunt îngrijorați că, în momentul în care scad din potențialul tratamentului, starea ei se agravează, au spus surse medicale, pentru GÂNDUL.

„Drept urmare, este posibil să se ajungă la intervenția de transplant de la unul din părinți, care este compatibil. Este o hepatită idiopatică, deocamdată nu se cunoaște cauza ei, însă se fac cercetări în continuare. E posibil să fie și un efect al coronavirusului, însă nu e nimic cert!”, spune sursa citată anterior.

Cum ne putem proteja copiii de hepatită severă

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, specializat în imunologie, a explicat pentru gandul.ro, care sunt modalitățile prin care copiii se pot proteja de hepatită. Cercetătorul român la Oxford a vorbit și despre importanța igienei în astfel de cazuri, dar și care sunt detaliile la care ar trebui să fie atenți părinții în ceea ce-i privește pe copii.

„Spălatul pe mâini este aici extrem de important. Copiii, cunoaștem sunt predispuși să facă afecțiuni gastrointestinale, multe dinte ele virale, în sensul că sunt mai predispuși să pună mâna murdară la gură. Și presupunând că aceste cazuri de hepatită sunt  cauzate de un virus gastrointestinal sau, cum este speculat acum, un adenovirus, măsura de igienă sporită, spălat pe mâini este cea mai bună măsură de prevenție.

„În caz că părinții observă o stare de greață anormală, o îngălbenire a albului ochilor sau dureri abdominale, în primul rând trebuie să contacteze medicul de familie și pe baza recomandărilor acestuia și să meargă la spital sau să obțină tratamentul necesar.

Atenție, nu toate cazurile acestea țin de această hepatită atipică, există și virusul hepatitei, diverse virusuri ale hepatitei care pot duce la altfel de manifestări. Ideea este că, în funcție de agentul cauzativ identificat, se administrează un anumit tratament. Deci, nu cred că ar trebui părinții să se îngrijoreze acum pentru astfel de lucruri, dar să fie precauți în sensul că, dacă se observă ceva anormal cu privire la starea de sănătate a copilului, să nu ezite să solicite ajutor medical, din partea, în primul rând a medicilor de familie și ulterior, dacă este nevoie și a medicului specialist”, a spus el.

169 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat cel puţin 169 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută, la copii cu vârsta de până la 16 ani. Potrivit OMS, cel puţin un copil dintre aceştia a murit şi alţi 17 au avut nevoie de transplant hepatic.

Foarte mulţi pacienţi au raportat probleme gastrointestinale – dureri, diaree, vărsături şi niveluri crescute de enzime hepatice, fără febră. Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Marea Britanie, Spania, Israel, Danemarca, Italia, dar şi în România. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA a emis o alertă de sănătate la mijlocul săptămânii, cu privire la cazuri de hepatită cu origini necunoscute.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Recomandare de carte de la Bill Gates: „Dacă ești pasionat de educație, trebuie să citești...
×